NİHAYET! SGK HEPATİT C İÇİN BEKLENEN KARARLARI ALDI!

Artık Kronik C Hepatiti Hastalarımız Oral Anitiviral İlaçlarla Tedavi Olabilecekler….

sgk logo18 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Uygulama Talimatnamesi (SUT) değişiklikleri ile ülkemizdeki Kronik C Hepatiti Tedavisi yeniden düzenlendi ve oral antiviral ilaçlar ile tedavi dönemine geçilmiş oldu. Bu aslında konu ile ilgili biz hekimler ve hastalarımız için çok gecikmiş, ancak yine de son derece olumlu ve sevindirici bir karardır.

 

Buna göre özetle; Kronik C Hepatiti tanısı için HCV RNA pozitif bulunan ve genotipi belirlenen (genotip 1 olup alt grup ayrımı yapılamayanlar genotip 1a olarak kabul edilecektir) hastalardan, belirli derecede hastalığı (karaciğer biyopsisinde ≥F3 fibrozis) ya da kompanse veya dekompanse sirozu olanlar ve karaciğer nakli sonrası kronik C hepatiti hastası olanlar tedavi edilebilecektir.

Bunun için 2 ilaç grubu SUT kararında yer almıştır. Bunlar;

  1. Harvoni (Sofosbuvir 400mg+Ledipasvir 90mg kombine tedavisi)
  2. Viekirax/Exviera (Paritaprevir/ritonavir, Ombtasvir ve Dasabuvir kombine tedavi)

Türkiye’de kronik C hepatiti tedavisi için TC Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış bazı ilaçları içermemesi, karaciğer hastalığının derecesinin (fibrozis) tesbiti için naif hastalarda karaciğer biyopsisini zorunlu kılması, bazı endikasyonların ve özel durumlardaki tedavilerin yeni düzenlemede yer almaması gibi daha sonra düzeltilebilecek eksiklikleri bir kenara koyarsak, yapılan değişiklikler son derece önemli ve yerinde bir adımdır. Emeği geçenlere teşekkür eder, ülkemizde hepatit C infeksiyonu sorunu olan herkesin tedavi imkanlarına ulaşabilmesini temenni ederiz.

Saygılarımla.

Türk Karaciğer Vakfı (TKCV) Yönetim Kurulu adına

Prof.Dr.Yılmaz Çakaloğlu

Free Joomla templates by Ltheme