4. Türkiye - Azerbaycan Ortak Hepatoloji Kursu
- Ayrıntılar
- Gösterim: 21916
![]() Türk Karaciğer Vakfı |
![]() |
![]() Azerbaycan Tıp Üniversitesi |
6 Ekim 2018, Azerbaycan Tıp Üniversitesi Konferans Salonu, Bakü
Ayrıntılı Kurs Programı için tıklayınız.
Kurs Program Kitapçığını Okumak için tıklayınız.
28 Temmuz Dünya Hepatit Günü Etkinliği Yapıldı
- Ayrıntılar
- Gösterim: 22030
28 Temmuz 2018 Cumartesi günü saat 16.30-19.30 arası Beşiktaş Demokrasi Meydanı'nda etkinliğimiz yapılmıştır.
Dünya Hepatit Günü nedeniyle başkanımız Sn. Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğ'lu tarafından çeşitli yayın kuruluşlarında yayınlamış konuşmaları aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz:
Basında Dünya hepatit Günü 2018 hakkında Yayınlanan Yazılardan bazı örnekler:
VİRAL HEPATİTLERLE İLGİLİ SORUNLAR ve TESBİTLER: 2017
- Ayrıntılar
- Gösterim: 78756
- Türkiye’de 3 milyon kronik hepatit B infeksiyonu ve yaklaşık 700 bin kronik hepatit C infeksiyonu hastası vardır. Hepatit B ile birlikte hepatit D’si (kronik D hepatiti) olan hasta sayısı 100-150 bin civarındadır. Siroz, karaciğer kanseri ve karaciğer naklinin en sık sebebi hepatit B (%50) ve hepatit C’dir (%15-20).
- Ülkemizde hepatit B ve hepatit A aşısı etkili şekilde uygulanmaktadır. Hepatit B ve genelde tüm aşılar için oluşturulan olumsuz hava, yanlış bilgilere dayanan aşı karşıtı kampanyalar konusunda halkımız doğru bilgilendirilmeli ve yenidoğanlar ve çocuklarımızın mutlaka HBV aşısı olmaları sağlanmalıdır.
- Hepatit B tedavisinde etkili ilaçlar vardır. Hastalığı kontrol altında tutmak ve komplikasyonları (siroz, kanser) büyük oranda önlemek mümkündür. Daha etkili ve emniyetli ilaçlara ihtiyaç vardır. Çalışmalar devam etmektedir.
- Hepatit C tedavisinde biraz geç kalınmış olsa da büyük aşama kaydedilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2016 yılı itibarı ile yeni HCV ilaçlarından bazılarını geri ödeme kapsamına almış ve hastaların büyük çoğunluğunun tedavi edilmesine olanak sağlamıştır. Eksiklerin giderilmesi ile hepatit C tedavisinde istenen noktaya gelinmiş olunacaktır.
- Kronik Viral Hepatitli hastaların büyük kısmı (>%80) tanı konmadan, tanı konulanlardan da sadece %10 kadarı tedavi alarak, büyük çoğunluğu ise hastalıklarının farkında olmadan yaşamına devam etmektedir. Dolayısıyla bu grup, yani hepatit C veya hepatit B’li hastalar diğer insanlar için en önemli bulaş ve ciddi hastalık kaynağıdır. Bu zinciri kırmak ve kronik viral hepatiti (hepatit B ve hepatit C) elimine etmek için daha çok hastaya tanı koymak ve tedavi etmek şarttır. Bu maliyet etkin bir yaklaşımdır.
- Tedavi gerekmeyen kronik inaktif infeksiyonlu hepatit B hastalarında (“taşıyıcı”) en az yılda bir kez kontrol muayenesi gerekir. İhmal edilmesi halinde ciddi riskler (sessiz siroza ilerleme ve kanser gelişmesi gibi) söz konusudur.
3. Türkiye - Azerbaycan Ortak Hepatoloji Kursu Slaytları
- Ayrıntılar
- Gösterim: 121509
Slaytlar yayınlanmaya başlanmıştır.
NİHAYET! SGK HEPATİT C İÇİN BEKLENEN KARARLARI ALDI!
- Ayrıntılar
- Gösterim: 171010
Artık Kronik C Hepatiti Hastalarımız Oral Anitiviral İlaçlarla Tedavi Olabilecekler….
18 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Uygulama Talimatnamesi (SUT) değişiklikleri ile ülkemizdeki Kronik C Hepatiti Tedavisi yeniden düzenlendi ve oral antiviral ilaçlar ile tedavi dönemine geçilmiş oldu. Bu aslında konu ile ilgili biz hekimler ve hastalarımız için çok gecikmiş, ancak yine de son derece olumlu ve sevindirici bir karardır.
Alkolün ilk erittiği, insanın kişiliğidir!
- Ayrıntılar
- Gösterim: 151454
Alkolün insanoğlu tarafından keşfi oldukça eskidir. Kullanım yaygınlaştıkça ve zararları hakkındaki tecrübeler artıkça yapılan uyarılar ve önerilen tedbirler de sırayla tarihteki yerini almaya başlamıştır.
Alkolün zararları hakkında bilinen tarihi uyarılar mevcuttur. Mesela;
- İmparatorlukların çökmesi yöneticilerin aşırı alkol kullanmasına bağlanmıştır.
- Aristo ve Hipokrat sarhoşluğu yerden yere vurmuştur.
- Plato 18 yaş altında içki kullanılmamasını söylemiştir.
- 11. yüzyılda Bizans sarayında bir hekim aşırı içkinin karaciğerde inflamasyon yaptığını tespit etmiştir.
2005 yılındaki WHO raporuna göre Dünyadaki hastalıkların % 4’ünden, ölümlerin ise % 3,2 sinden alkol sorumludur. Gelişmekte olan ülkelerde sağlığı bozan risk faktörleri sıralamasında alkol birinci sırada yer almaktadır.
Page 2 of 2